Pokrzywa zawsze była blisko człowieka. Wokół domostw, w zaroślach, na polanach. Garnęła się do ludzi, żeby wspierać ich zdrowie. Niestety, często była niedoceniana i traktowana jedynie jako przeszkadzający chwast. Sama pamiętam, że w dzieciństwie przyjeżdżając do babci na wieś, jedną z zabaw było „koszenie” pokrzywy patykami.

Tymczasem to ziele, występujące niemal na całym świecie, było najczęściej notowaną rośliną w starożytnych zielnikach. Już wówczas przypisywano jej właściwości lecznicze, odżywcze (ze względu na bogactwo mikroelementów), tamujące krwawienie czy regulujące przemianę materii.

Jak zbierać pokrzywę?

Nadchodzi właśnie czas, kiedy pokrzywa jest najbardziej wartościowa. Warto więc poszukać czystych ekologicznie rejonów, w których to ziele swobodnie rośnie z daleka od spalin i różnych zanieczyszczeń.

Najlepszy czas na zbiór zaczyna się od połowy kwietnia i trwa do końca maja, a nawet połowy czerwca – dopóki pokrzywa nie zakwitnie. Optymalne do zbiórki są bezdeszczowe, pogodne dni. Najlepiej wybierać niewysoką pokrzywę rosnącą w zacienionym miejscu. Do zbierania potrzebujemy wiklinowego koszyczka, gumowych rękawic i nożyka. Ścinamy od góry młode łodygi wraz z listkami.

Co ona takiego w sobie ma?

Pokrzywa ma tak wiele dobrego w sobie, że z pewnością można ją nazwać cudowną rośliną. Bogata w witaminy i mikroelementy posiada wszechstronne właściwości wspierające zdrowie naszego organizmu.

Zawiera witaminy: C, K1, B2 oraz A, mikroelementy: żelazo, magnez, wapń, fosfor, jod, miedź, potas i krzem, a także wiele innych czynnych biologicznie związków jak na przykład: flawonoidy, kwasy organiczne, barwniki: chlorofil i karotenoidy, garbniki, związki aminowe np. serotoninę.

Pokrzywa ma wiele prozdrowotnych właściwości. Należą do nich między innymi:

  • pomoc przy anemii i działanie krwiotwórcze poprzez zwiększanie zawartości hemoglobiny we krwi, a także liczby krwinek czerwonych. Pokrzywa stosowana jest przy małopłytkowości, niezbędna w diecie bezmięsnej oraz polecana osobom z obniżoną odpornością i cierpiącym na schorzenia wyniszczające organizm, ponieważ ma działanie wzmacniające,

  • właściwości moczopędne i przeciwobrzękowe. Pokrzywa pomaga usunąć nadmiar wody z organizm likwidując jej zbędne nagromadzenie poprzez zwiększanie objętości wydalanego moczu,

  • wspomaga usuwanie toksyn z krwi. Wspiera organizm w pozbywaniu się produktów metabolizmu, na przykład po przyjmowaniu różnych leków czy antybiotyków, ale również ma działanie detoksykujące, dzięki któremu pomaga organizmowi oczyszczać się po ekspozycji na chemiczne dodatki do żywności czy chemię kosmetyczną,

  • działanie antynowotworowe. Duża zawartość krzemu oraz antyoksydantów takich jak chlorofil, flawonoidy czy witaminy, pomaga organizmowi zwalczać wolne rodniki i tworzyć nowe, zdrowe komórki,

  • właściwości odmładzające pokrzywy znały już nasze prababcie. Właśnie na wiosnę piły sok z młodej pokrzywy rozcieńczony z wodą. Stosowały również toniki do cery i płukanki do włosów na bazie tego wspaniałego ziela, by wesprzeć swoją urodę,

  • wyciągi i okłady z pokrzywy mają działanie antyreumatyczne. Od dawnych czasów zalecano smaganie bolących miejsc świeżą pokrzywą. Polecane są również kąpiele z dodatkiem suszu pokrzywowego.

Pokrzywa bez wątpienia jest niezwykłą rośliną. Poza wymienionymi wyżej właściwościami można dodać, że pomaga obniżyć ciśnienie krwi, ma również działanie wspomagające leczenie schorzeń układu moczowego, obniża poziom cholesterolu, reguluje trawienie oraz przyczynia się do wzmocnienia kości.

Warto więc wybrać się na łąkę i nazbierać tego wspaniałego ziela. Co można z niego zrobić? Napiszę niebawem. Zatem, koszyki w dłoń!

Uwaga: osobom przyjmującym leki na cukrzycę, leki przeciwzakrzepowe, szykującym się do zabiegów chirurgicznych, chorującym na niewydolność nerek oraz niektóre choroby serca nie zaleca się stosowania pokrzywy.

W razie niepewności co do możliwości skorzystania z dobrodziejstwa pokrzywy, ze względu na występujące u danej osoby schorzenia, należy skontaktować się z lekarzem.

Podziel się