Pokrzywa jako nieocenione źródło zdrowia i urody właśnie ma szansę zagościć na naszych stołach, a także na liście domowych preparatów do pielęgnacji. Nadszedł czas, kiedy to ziele jest najbardziej wartościowe. Młoda pokrzywa ma szerokie zastosowanie lecznicze, kulinarne, ale również kosmetyczne.

Coś zdrowego

Na pierwszym miejscu będzie osławiony sok z pokrzywy, który ma właściwości wzmacniające, odmładzające, uzupełnia niedobory żelaza, wpływa korzystnie na układ pokarmowy i dostarcza organizmowi witamin, soli mineralnych i mikroelementów.

Jak zrobić sok? Należy użyć świeżych łodyżek z liśćmi, umyć je i wycisnąć w wyciskarce wolnoobrotowej. Inną opcją jest wyciskanie soku z samych liści pokrzywy. Jest to łatwiejsze do wykonania, ale z drugiej strony potrzebna ilość pokrzywowych listków będzie znacznie większa żeby uzyskać tyle samo soku, jak przy wyciskaniu również z łodyżek.

Najbardziej wartościowe jest picie soku świeżo wyciskanego. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Proponowana forma spożycia to 3-4 łyżki dziennie wymieszane z wodą w stosunku 1:3.

Sok z pokrzywy można również zamrozić w postaci kostek lodu. Następnie dodawać do wody razem z cytryną i/lub miodem.

Napar z pokrzywy przyrządzamy ze świeżych lub suszonych liści. Zwykle 1 łyżeczkę zalewamy szklanką wrzątku. Można również 2 łyżki świeżej pokrzywy zalać litrem wrzątku i pić trzy razy dziennie między posiłkami.

Miód pokrzywowy obniża i wyrównuje ciśnienie tętnicze. Bardzo łatwo można go przygotować samemu. Potrzebujemy soku z pokrzywy, miodu i ewentualnie zmiksowanych liści pokrzywy. Na jedną szklankę soku przypadają trzy szklanki miodu. Lekko podgrzewamy wszystko (nie przekraczając 40 stopni Celsjusza), po czym przelewamy do słoiczków.

Coś smacznego

Młoda, wiosenna pokrzywa, w całości nadaje się do jedzenia. Żeby nie parzyła można zanurzyć ją na chwilę we wrzątku po czym przelać zimną wodą lub po opłukaniu w chłodnej wodzie włożyć na około pół godziny do lodówki. Pokrzywa w kuchni najczęściej używana jest jako dodatek do sałatek, farszów, twarożków, zup czy napojów. Ja proponuję Wam dwa proste, sprawdzone przeze mnie przepisy.

  • Kotlety z pokrzywą

    Składniki:

    drobna kasza np. jęczmienna (niepełna szklanka), cebula, dwa jajka, kilka łyżek żytnich otrębów, młoda pokrzywa (ilość wedle uznania), olej, sól, pieprz.

    Wykonanie:

    Kaszę opłukać w wodzie, aż woda będzie przezroczysta, przełożyć do garnka, zalać dwiema niepełnymi szklankami wrzątku, posolić, ugotować i odstawić do wystygnięcia.

    Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Pokrzywę sparzyć wrzątkiem, przepłukać zimą wodą, odcedzić i poszatkować. Wszystko wymieszać ze sobą, dodać jajka i otręby żytnie. Dosolić, dopieprzyć. Następnie formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

  • Napój pokrzywowo-cytrynowy

    Składniki:

    pięć łyżek świeżej lub suszonej pokrzywy, sok z jednej cytryny, litr wody, miód.

    Wykonanie:

    Wodę doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy pokrzywę. Przykrywamy pojemnik na około 5 minut. Po tym czasie przecedzamy napar. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Kiedy ostygnie, słodzimy miodem.

Coś upiększającego

Samo picie soku z pokrzywy rozcieńczonego z wodą ma działanie odmładzające. Jak jeszcze możemy wesprzeć naszą urodę? Proponuję Wam:

  • Tonik pokrzywowy przyrządza się bardzo prosto. Wystarczy pół szklanki świeżej,poszatkowanej pokrzywy zalać szklanką wrzątku i zagotować. Można również skorzystać z suszonych liści, wtedy zalewamy taką samą ilością wrzątku dwie łyżki i pozostawiamy pod przykryciem na około 30 minut.

    Następnie należy odcedzić wywar, wystudzić i przelać do szklanej butelki. Można przechowywać w lodówce przez kilka dni

    Regularne przemywanie twarzy tonikiem zmniejsza wydzielanie sebum, poprawia koloryt cery, usuwa niedoskonałości.

  • Wywar wzmacniający włosy przygotowany z ziela pokrzywy służy do mycia głowy przy problemach takich jak: wypadanie włosów, przedwczesne siwienie, łupież, a także wspiera wzrost włosów.

    Jak go zrobić? Należy zagotować 10 łyżek liści pokrzywy w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego w proporcjach 1:1. Miksturę gotujemy przez około 30 minut, następnie myjemy w niej włosy wcierając wywar w skórę głowy. Procedurę zaleca się powtarzać raz lub dwa razy w tygodniu.

Z pokrzywy można zrobić również płukankę do włosów ciemnych przygotowywaną podobnie jak tonik, tylko z liści suszonych i odpowiednio w większych proporcjach – zależnie od długości włosów.

Natomiast połączenie płatków owsianych, mleka i soku z pokrzywy posłuży nam za domową maseczkę upiększającą.

Pokrzywa jest naprawdę niezwykłym ziołem. Rośnie tak blisko nas, wystarczy spacer na łąkę by znaleźć źródło wielu cennych składników wspierających nasze zdrowie i urodę. Czas by pokrzywa wróciła do naszych łask.

Podziel się